nader bekeken
Feit of fabel: alleen
trainen is genoeg

Tekst: Sophie Verschoor • Foto: Marieke de Lorijn 

Patiënten die veel spiermassa verloren zijn door bijvoorbeeld corona, een operatie of chemokuren zijn gebaat bij fysiotherapie om hun spieren en conditie weer op peil te krijgen. Maar is dat voldoende om te herstellen?

“Al krijg je dagelijks fysiotherapie, zonder de juiste voedingsstoffen is spier- en conditieherstel na bijvoorbeeld een operatie of chemokuren onmogelijk”, stelt diëtist-onderzoeker Nicolette Wierdsma. “Ook bij het herstel van coronapatiënten, die vaak veel spiermassa verloren, speelde het voedingspatroon een belangrijke rol. Het is dus erg belangrijk om samen met de fysiotherapeut ook te kijken naar de juiste voeding.”

Gebrek aan kennis “Hoewel goede en passende voeding bijdraagt aan langer gezond blijven, een spoedig herstel en minder complicaties, speelt voeding nu nog te vaak een te kleine rol in de zorgverlening. En dat komt voornamelijk door gebrek aan kennis.” Met hun Leerboek Voeding hopen Wierdsma, internist-endocrinoloog Maarten Soeters, maag-darm-leverarts Gerd Bouma en diëtist-onderzoeker Hinke Kruizenga van Amsterdam UMC de kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid te vergroten. "Het laatste leerboek boek over voeding is ruim twintig jaar oud", vertelt Wierdsma. "Daar heb ik nog les uit gekregen. Dat zegt wel iets over de status van voeding binnen de geneeskundeopleiding. In zes jaar tijd krijgen geneeskundestudenten bijvoorbeeld amper hoorcollege over obesitas. Artsen missen dan ook de basiskennis om hun patiënten te adviseren. Terwijl ziektes als diabetes en obesitas, waarbij leefstijl een grote rol speelt, steeds meer voorkomen. Voeding kan ingezet worden om klachten te verminderen en belangrijker nog: als preventief middel.”

Patiënten informeren

Van smaak, verzadiging en vertering tot voedingsstoffen en eetgedrag, in de 52 hoofdstukken die het boek telt, komt alles over voeding langs. Wierdsma: "Een schat aan actuele en betrouwbare informatie waarmee praktiserende en aankomende artsen, diëtisten, verpleegkundigen en fysiotherapeuten hun kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid kunnen vergroten. Zodat ze hun patiënten ook écht kunnen informeren en voeding kunnen integreren in de behandeltrajecten.”   

JANUS  •  populair-wetenschappelijk tijdschrift Amsterdam UMC 
JANUS • populair-wetenschappelijk tijdschrift
nader bekeken
Feit of fabel: alleen
trainen is genoeg

Tekst: Sophie Verschoor • Foto: Marieke de Lorijn 

“Al krijg je dagelijks fysiotherapie, zonder de juiste voedingsstoffen is spier- en conditieherstel na bijvoorbeeld een operatie of chemokuren onmogelijk”, stelt diëtist-onderzoeker Nicolette Wierdsma. “Ook bij het herstel van coronapatiënten, die vaak veel spiermassa verloren, speelde het voedingspatroon een belangrijke rol. Het is dus erg belangrijk om samen met de fysiotherapeut ook te kijken naar de juiste voeding.”

Gebrek aan kennis “Hoewel goede en passende voeding bijdraagt aan langer gezond blijven, een spoedig herstel en minder complicaties, speelt voeding nu nog te vaak een te kleine rol in de zorgverlening. En dat komt voornamelijk door gebrek aan kennis.” Met hun Leerboek Voeding hopen Wierdsma, internist-endocrinoloog Maarten Soeters, maag-darm-leverarts Gerd Bouma en diëtist-onderzoeker Hinke Kruizenga van Amsterdam UMC de kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid te vergroten. "Het laatste leerboek boek over voeding is ruim twintig jaar oud", vertelt Wierdsma. "Daar heb ik nog les uit gekregen. Dat zegt wel iets over de status van voeding binnen de geneeskundeopleiding. In zes jaar tijd krijgen geneeskundestudenten bijvoorbeeld amper hoorcollege over obesitas. Artsen missen dan ook de basiskennis om hun patiënten te adviseren. Terwijl ziektes als diabetes en obesitas, waarbij leefstijl een grote rol speelt, steeds meer voorkomen. Voeding kan ingezet worden om klachten te verminderen en belangrijker nog: als preventief middel.”

Patiënten informeren

Van smaak, verzadiging en vertering tot voedingsstoffen en eetgedrag, in de 52 hoofdstukken die het boek telt, komt alles over voeding langs. Wierdsma: "Een schat aan actuele en betrouwbare informatie waarmee praktiserende en aankomende artsen, diëtisten, verpleegkundigen en fysiotherapeuten hun kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid kunnen vergroten. Zodat ze hun patiënten ook écht kunnen informeren en voeding kunnen integreren in de behandeltrajecten.”   

Patiënten die veel spiermassa verloren zijn door bijvoorbeeld corona, een operatie of chemokuren zijn gebaat bij fysiotherapie om hun spieren en conditie weer op peil te krijgen. Maar is dat voldoende om te herstellen?